Kurza galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miso umyj, osusz. Włoszczyznę obierz i umyj. W garnku zagotuj około litra wody. Włóż mięso oraz włoszczyznę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Tak przygotowany rosół przecedź przez sitko. Przypraw solą i pieprze. W gorącym rosole rozpuść żelatynę. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek i pokrój w plasterki. Groszek wylej na sitko i odsącz z zalewy. Ugotowane mięso ostudź, pokrój na małe kawałki. W małych filiżankach układaj na dnie plasterki jajek, kawałeczki mięsa, pokrojoną włoszczyznę oraz trochę groszku z puszki. Zalej rosołem z żelatyną i wstaw do lodówki do stężenia. Wyjmij galaretki z pojemników i ułóż na talerzu.
Komentarze