Kurza galaretka

0 (0 ocen)

Galaretka jest prosta do przygotowania, a przy tym bardzo efektowna. Robię ją bardzo często, bo wszyscy domownicy za nią przepadają.

Składniki:


  • * 1 podwójna pierś
    * pęczek włoszczyzny
    * 3 łyżki żelatyny
    * puszka groszku konserwowego
    * ćwiartka cytryny
    *5 jajek
    * sól, pieprz

Kurza galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurza galaretka 1. Miso umyj, osusz. Włoszczyznę obierz i umyj. W garnku zagotuj około litra wody. Włóż mięso oraz włoszczyznę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Tak przygotowany rosół przecedź przez sitko. Przypraw solą i pieprze. W gorącym rosole rozpuść żelatynę. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek i pokrój w plasterki. Groszek wylej na sitko i odsącz z zalewy. Ugotowane mięso ostudź, pokrój na małe kawałki. W małych filiżankach układaj na dnie plasterki jajek, kawałeczki mięsa, pokrojoną włoszczyznę oraz trochę groszku z puszki. Zalej rosołem z żelatyną i wstaw do lodówki do stężenia. Wyjmij galaretki z pojemników i ułóż na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy