Kurczaczki z jajek na twardo

4.5 (150 ocen)

  • 20 min

Ciekawy pomysł na śniadanie. Kurczaczki będą również atrakcyjną dekoracją stołu na Wielkanoc.

  • 20 min

Składniki:

  • -jajka-dowolna ilość
    -marchew-na większą ilość z pewnością wystarczy jedna lub dwie.
    -szczypiorek do utworzenia oczek
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Kurczaczki z jajek na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy ze skorupki. Marchewkę również gotujemy, a kiedy już ostygnie kroimy na plasterki. Z każdego plasterka wycinamy nożykiem grzebień dla kurczaczka. Następnie w jajku robimy nacięcie, od czubka do 1/3 wysokości jajka. W nacięcie wkładamy utworzony z marchewki grzebień. Nieco poniżej robimy kurczaczkowi oczka ze szczypiorku oraz nosek z marchewki. I jajka-kurczaczki gotowe.

Porady

Wykorzystane marchewki powinny być większe, by grzebień kurczaka był ładniejszy. Oczka zamiast szczypiorku można również wykonać np. z ziela angielskiego. Jeśli nie lubimy gotowanej marchewki lub nie mamy czasu, śmiało możemy wykorzystać surową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować