Delicje w najlepszym - myśliwskim stylu. Dawniej używano do tego dania upolowanego dzikiego ptactwa , ale obecnie kurczak jest ptakiem dyżurnym w naszych kuchniach. Francuzi nazywają to danie chasseur
Dla 4 osób
Składniki:
2 kg kurczaka, podzielone na odpowiednią ilość kawałków
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
10 liści laurowych
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku, obrane (2 pokruszone, 2 plastry),
½ butelki Chianti (250-350ml)
mąka, do oprószenia mięsa
Oliwa z oliwek
6 filetów anchois
spora garść oliwek zielonych lub czarnych, drylowanych
2 puszki pomidorów dobrej jakości (400g)
Kurczak myśliwego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nacieramy kawałki kurczaka solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Umieszczamy je w misce, dodajemy liście laurowe , gałązki rozmarynu, zmiażdżony czosnek i zalewamy winem. Pozostawiamy do zamarynowania przez co najmniej godzinę, a najlepiej na noc w lodówce.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 º C. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, zachowując ją na później, i osuszamy. Następnie kawałki kurczaka obtaczamy mąką i strząsając jej nadmiar. Podsmażamy kawałki kurczaka na odrobinie oleju na patelni aż zbrązowieją lekko. Umieszczamy w rondlu, dodajemy czosnek, pomidory, oliwki, anchois, i całą pozostałą marynatę, lekko mieszamy aby składniki przemieszać z mięsem. Zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Umieszczamy całość w piekarniku i zapiekamy ok. 1 godziny. Ważne aby sprawdzać ilość płynu i w razie potrzeby uzupełnić . Po tym czasie kurczak powinien być upieczony.
Zbieramy tłuszcz, który pływa na wierzchu sosu, a następnie delikatnie mieszamy, warto spróbować i dodać trochę soli i pieprzu, jeśli to konieczne. Wyjmujemy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Podajemy gorące z makaronem, lub ryżem , i dobrze schłodzonym białym winem..
Uwaga : To jest tak kruche mięso że dosłownie spada z kości a smaki pochodzące z tego dania są niesamowite.
Komentarze