Kurczak na ostro z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso myjemy, kroimy i smażymy przez 5 minut na oleju. Po tym czasie odlewany wodę, która wyciekła z mięsa, a następnie dolewamy 50 ml czerwonego wina i smażymy przez kolejne 10 minut. Do smaku dodajemy przyprawy: słodką oraz ostrą paprykę, przyprawę do kebaba oraz sól.
2. Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki, paprykę, kilka kawałków pora, pół cebuli i 1/4 papryczki chilli. W miarę upodobań, można także dodać czerwoną fasolę, kawałki marchewki, czy kukurydzę.
3. W międzyczasie gotujemy ryż oraz sos pieczeniowy, którym polejemy ryż i mięso. Następnie mieszamy mięso i smażone osobno warzywa - danie gotowe. Smacznego.
Porady
Mięso i ryż można również polać gotowym sosem meksykańskim. Także smakuje wyśmienicie.
Komentarze