kurczak z jabłkami i kolendrą

0 (0 ocen)

Chrupiąca skórka i soczyste aromatyczne mięso.

Składniki:

  • kurczak z wiejskiej hodowli około 2 kg
    2 jabłka
    pęczek świeżej kolendry
    3-4 ząbki czosnku
    łyżeczka ziaren kolendry
    świeże chili
    suszona trawa cytrynowa
    kawałek świeżego imbiru
    pół łyżeczki kozieradki
    pół łyżeczki kurkumy
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    łyżeczka miodu
    sól
    pieprz
    3-4 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z jabłkami i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarna kolendry, rozkruszoną trawę cytrynową, kozieradkę, kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz rozcieramy w moździerzu. Do mieszanki dodajemy olej oraz posiekany imbir, chili i miód dokładnie mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy kurczaka.
  • 2. Do wnętrza kurczaka wkładamy pokrojone, nieobrane jabłka i pęczek kolendry. Kurczaka przekładamy do brytfanny podlewamy szklanką woli. Przykrywamy.
  • 3. Kurczaka pieczemy około 2 godzin w brytfannie. Odkrywamy na koniec pieczenia i pieczemy, aż się ładnie skórka zrumieni. Ja piekę po 15 minut z jednej i drugiej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować