Kurczak "arabskie noce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać natkę, koper, cebulkę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem Schłodzić. Z kurczaka odciąć nadmiar tłuszczu. Kurczaka przeciąć na grzbiecie tak aby dało się go równo rozłożyć. Pomiędzy skórę i mięso delikatnie włożyć przygotowany farsz. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem i olejem. Ułożyć piersią do góry i grillować ok. 45 do 60 minut aż skórka będzie chrupiąca. Podawać np. z porami w oliwie.
2.Pory w oliwie
SKŁADNIKI: 90 dag porów, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 2 małe - u nas nieco większe - marchewki pokrojone w plasterki, 2 łyżki nie ugotowanego ryżu, 1 i pół łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, sok z połowy limonki, 1 i pół szklanki wody.
SPOSÓB WYKONANIA: Pory oczyścić, odciąć zielne części, pokroić w plasterki, dokładnie umyć. Osuszyć. Rozgrzać oliwę. Dodać pory i marchewkę. Przykryć i dusić 30 minut. Dodać pozostałe składniki. Przykryć i gotować przez 30 minut. Danie powinno być kleiste. Schłodzić. Podawać.
Komentarze