Kurczak curry w sosie słodko kwaśnym ze szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min

Delikatne i szybkie danie dla zapracowanych

  • 1 min

Składniki:

  • 2 porcje:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego)
    • 2 piersi z kurczaka
    • 1/3 czerwonej papryki
    • 1/2 małej marchewki
    • 1 łyżeczka drobno startego imbiru lub gotowej przyprawy Imbir
    • 1 ząbek drobno startego czosnku
    • 3-4 suszone śliwki w zależności od wielkości
    • kawałeczek papryczki chili posiekanej lub szczypta płatków chili
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 150 ml wody lub bulionu
    • 1 łyżka wody
    • 1/3 kostki rosołowej
    • wrzątek ok. 0,5 l
    • łyżeczka Curry
    • łyżeczka przyprawy do kurczaka


    Sos:
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 1 łyżka octu winny o smaku cytrynowym (lub soku z limonki/cytryny)
    • 1 łyżeczka ketchupu (lub sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, koncentratu pomidorowego)
    • 1 łyżeczka cukru


    Oraz:
    • 100 g (1 torebka) ryżu długoziarnistego
    • posiekany szczypiorek
    • limonka lub cytryna do skropienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kurczak curry w sosie słodko kwaśnym ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Piersi z kurczaka pokroić w podłużne, małe kawałki, doprawić Curry oraz przyprawą do kurczaka. Dodać pokrojone drobno suszone śliwki, zalać łyżką wody, wymieszać i zostawić na 15-20 min. Paprykę pokroić na cienkie paski, marchewkę obrać i również pokroić w paseczki.
    • Wlać do małej miseczki sos sojowy, ocet winny, ketchup lub produkty zastępcze, cukier i wymieszać - zostawić na kilka minut.
    • Ugotować ryż "al dente" i zostawić pod przykryciem na durszlaku
    • Przygotować bulion ze 150 ml wrzątku oraz 1/3 kostki rozołowej
    • W woku lub na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego), dodać imbir, czosnek i chili, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Dodać kurczaka i podsmażyć przez pół kilka minut aż się zetnie i lekko zarumieni. Następnie wszystko wyłożyć na talerz.
    • Marchewkę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut aż trochę zmięknie
    • Wlać drugą łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego), wrzucić paprykę oraz marchewkę, oprószyć solą i smażyć przez około 3 minuty, aż papryka nieco zmiękną, ale warzywa nadal będą jędrne.
    • Na patelnię wlać mieszankę z sosem sojowym. Kiedy się zagotuje dodać przygotowanego wcześniej kurczaka a po kilkunastu sekundach wlać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną z bulionem. Zagotować, w razie konieczności dodać więcej wody gdyby sos stał się za gęsty lub mąki wymieszanej z wodą gdyby był za rzadki. Skropić sokiem z cytryny lub limonki. Udekorować szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Porady

potrzebne produkty można kupić wszędzie - nawet w osiedlowym sklepiku :) Wydatek raptem 20 zł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować