Kurczak duszony w warzywnym sosie

0 (0 ocen)

Pyszny obiad z kurczaka i warzywnego sosu, który przenika się różnymi smakami. Idealny sos do ziemniaczków.

Składniki:

  • 5 kawałków udźca z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    1 biała cebula
    1 czerwona cebula
    1 czerwona papryka
    ½ żółtej papryki
    1 marchew
    4 kostki mrożonego szpinaku
    100 g serka topionego ze szczypiorkiem
    Ostra czerwona papryka
    Liść lubczyku
    Sól
    Pieprz
    0,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak duszony w warzywnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą cebulę oraz papryki kroimy w kosteczkę. Czerwoną cebulę oraz obrana marchewkę kroimy w plastry. Szpinak rozmrażamy. Udźce z kurczaka przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przekładamy do garnka. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy wszystkie warzywa, dodajemy do mięsa. Całość podlewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, ostrą czerwoną papryką, przyprawą uniwersalną i posiekanym czosnkiem. Dusimy na wolny ogniu około 60 minut. Pod koniec do sosu dodajemy małe kawałki serka topionego (pod wpływem ciepła większość się roztopi).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować