Aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por. Przyprawy postanowiłam ograniczyć do minimum, chciałam żeby smak i zapach warzyw dominował.
3 godz.
Składniki:
1 tuszka z kurczaka (około 1,5 kg),
4 pietruszki,
2 duże jasne części z pora,
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
suszona natka pietruszki,
ziele angielskie,
3 - 4 łyżki oliwy,
Kurczak duszony w pietruszce i w porze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i niewielką ilością przyprawy do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Pietruszkę i por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz natką pietruszki. Wymieszać.
Kurczaka układać na przemian partiami z warzywami w dużym żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą, dodać ziele angielskie i przykryć pokrywą.
Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni.
W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić.
Komentarze