FASZEROWANY KURCZAK PIĘKNIE WYGLĄDA I WSPANIALE SMAKUJE ZASKOCZY GOŚCI NA ŚWIĄTECZNYM OBIEDZIE ALE TEŻ SPRAWDZI SIĘ JAKO WĘDLINA NA KANAPKACH . POLECAM
Składniki:
SKŁADNIKI
Kurczak około 1,20 kg
200 g wątróbki drobiowej
400 g karkówki
3 cebule
400 g pieczarek
5 ząbków czosnku
Pół papryki czerwonej
Bułka tarta
Vegeta
2 jajka
Pieprz
Przyprawa złocista do kurczaka
Masło do smażenia pieczarek
Kurczak faszerowany mięsem pieczarkami i czerwona papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE
Kurczaka myjemy i osuszamy następnie trymujemy go wyciągamy wszystkie kości robimy to dość delikatnie by nie po okaleczać kurczaka . Nacieramy kurczaka przyprawą złocistą do kurczaka i odstawiamy do przegryzienia .
2.Wątróbkę i karkówkę mielimy przez maszynkę . Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej cebulę kroimy w drobną kostkę tak samo paprykę czerwoną . Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki razem z cebulką do momentu wyparowania całej wody . Pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa razem z papryką wszystko dokładnie wyrabiamy dodajemy jajko bułkę tartą ( tyle by konsystencja była dość zbita , Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz vegete pieprz . mieszamy dokładnie jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku .
Gotowy farsz wkładamy do kurczaka dość ściśle otwory spinamy wykałaczkami aby farsz nie wypływał .
3.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy przez półtorej godziny . Po tym czasie kurczak musi wystygnąć i możemy go podawać .
Komentarze