Kurczak faszerowany pieczarkami i papryką

4.51 (160 ocen)

Na niedzielny obiad, uroczyste spotkanie rodzinne lub inne okazje. W zależności od farszu zawsze smakuje inaczej, lecz jest niezawodny i wyśmienity :)

Składniki:

  • 1,70 kg kurczaka
    6-7 pieczarek
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    1 cebula
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
    słodka mielona papryka
    mielony czosnek
    2-3 łyżki oleju do smażenia


Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, oczyścić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w półplasterki (kilka odłożyć), a cebulę posiekać. Wszystkie składniki przełożyć na patelnię i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać, dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Kurczaka umyć, natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem. Środek wypełnić farszem pieczarkowo - paprykowym, po czym zszyć nićmi kuchennymi, lub spiąć wykałaczkami.
  • 3. Tak przygotowanego kurczaka obłożyć pozostałymi pieczarkami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać szklankę wody. Piec ok.70-80 minut w 180 st. co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzył podczas pieczenia. Podawać z np.z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować