Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka po dokładnym umyciu odcinamy nadmiar tłuszczu.
Gruszkę po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.
Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.
2.W misce mieszamy pokrojoną gruszkę z żurawiną, sokiem i skórką pomarańczową, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Tak przyrządzonym nadzieniem wypełniamy osuszonego kurczaka.
3.Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy kurczaka.
Następnie wkładamy go do naczynia żaroodpornego, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy przez 1,5 godziny.
Komentarze