Kurczak Gong Bao

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Fascynuje mnie kuchnia orientalna.

Składniki:

  • ok. 60 dag fileta z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    2 cebule
    czerwona papryka
    1/2 małej cukinii
    2 łyżki oliwy
    1/2 papryki chili
    3/4 szkl. pokruszonych niesolonych fistaszków
    przyprawy: pieprz syczuański, imbir

    Marynata:
    po łyżce maggi i bulionu
    1/2 łyżeczki soli
    łyżeczka wina ryżowego
    1,5 łyżki mąki kukurydz.

    Sos:
    3 łyżki cukru
    po łyżce ciemnego i jasnego sosu sojowego
    3 łyżki octu jabłkowego
    łyżka mąki kukurydz.
    po łyżce oliwy i bulionu
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak gong bao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy z marynatą i chłodzimy godzinę.
  • 2. Cebule i czosnek obieramy. Cukinię i papryki myjemy, osuszamy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Chili i czosnek siekamy. Cukinię, cebulę
    i paprykę kroimy w kostkę.
  • 3. Fistaszki smażymy na oliwie na złoto, wyjmujemy. Na tłuszcz wkładamy chili. Smażymy, wyjmujemy. Rumienimy mięso. Wsypujemy paprykę, a następnie pozostałe warzywa (bez chili). Doprawiamy i smażymy, aż będą miękkie.
  • 4. Składniki sosu mieszamy i wlewamy do potrawy. Dodajemy orzechy i chili. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować