Wspaniały, cudowny w smaku, grillowany kurczak z lekko kwaśnym musem rabarbarowym. Niektórych może ten przepis zaskoczyć, innych zaintryguje, mam nadzieję, że i posmakuje tak bardzo jak mnie :)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- pierś z kurczaka: 2 sztuki
- sól morska: 1 szczypta
- pieprz biały: 1 szczypta
- cynamon: 1 szczypta
- papryka słodka: 1 szczypta
- zioła (oregano, lubczyk, tymianek): 1 łyżeczka
- oliwa: 2 łyżki
- rabarbar (grube i długie łodygi): 2 sztuki
- cukier (lub więcej w zależności od kwaśności rabarbaru): 2 łyżeczki
- woda: 0.25 szklanki
- sałata (liście): 4 sztuki
- sos winegret: 2 łyżki
- jabłko: 1 sztuka
- cynamon: 1 szczypta
Kurczak grillowany z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć dokładnie marynatą sporządzoną z oliwy, soli, pieprzu, cynamonu, słodkiej papryki i ziół. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć i położyć na grillu, piec z obydwu stron aż do zarumienienia. Jabłko obrać, pokroić w niezbyt cienkie plastry, posypać cynamonem i grillować.
2.Rabarbar umyć, obrać, pokroić na plastry, umieścić w rondelku, zalać wodą, wsypać cukier i gotować kilka minut, aż się rozpadnie.
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Skropić winegretem.
Na sałatę wyłożyć pokrojoną, grillowaną pierś z kurczaka, obok wyłożyć mus rabarbarowy oraz półplasterki grillowanego jabłka. Od razu podawać.
Komentarze