Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: roztartym czosnkiem, mieloną papryką, solą, pieprzem, majerankiem.
Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2.Dokładnie umyć butelkę z piwem i odkleić etykiety. Butelkę otworzyć. Kurczaka wyjąć z marynaty, nałożyć go na na butelkę (tak, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz).
Kurczaka na butelce ustawić w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, które należy postawić na dużej, płaskiej blasze (zapobiegnie to wylewaniu się i paleniu piwa z tłuszczem).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Piec 1 godzinę do 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka).
Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać szczyptę soli do butelki,co powinno spowodować spienienie się piwa.
Komentarze