Kurczak pieczony na butelce piwa

0 (0 ocen)

Kurczak nie wymaga wiele pracy, a naprawdę jest bardzo smaczny

Składniki:

  • - 1 cały kurczak (ok. 1,5 kg)
    - 1 butelka piwa jasnego 0,5 l
    - 3-4 łyżki oleju lub oliwy
    - 3-4 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka ostrej papryki
    - 1 łyżeczka majeranku
    - pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
    Natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: roztartym czosnkiem, mieloną papryką, solą, pieprzem, majerankiem.
    Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • 2. Dokładnie umyć butelkę z piwem i odkleić etykiety. Butelkę otworzyć. Kurczaka wyjąć z marynaty, nałożyć go na na butelkę (tak, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz).
    Kurczaka na butelce ustawić w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, które należy postawić na dużej, płaskiej blasze (zapobiegnie to wylewaniu się i paleniu piwa z tłuszczem).
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Piec 1 godzinę do 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka).
    Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać szczyptę soli do butelki,co powinno spowodować spienienie się piwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować