Kurczak pieczony na piwie

4.5 (197 ocen)

Kurczak pieczony w całości zwany również "generałem". Piecze się z pełną butelką w środku, dzięki czemu aromat piwa przenika mięso.

Składniki:


  • 1 cały kurczak
    330ml piwa

    MARYNATA:
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Kurczak pieczony na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty rozetrzeć dokładnie w miseczce dolewając odrobinę piwa. Oczyszczonego i wysuszonego kurczaka natrzeć dokładnie marynatą, również w środku. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Do kurczaka włożyć butelkę z piwem, w pionie. Posadzić kurczaka w naczyniu do zapiekania. Piec przez ok 1,5-2 godziny w 170*C. Jeżeli z wierzchu będzie się bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować