Kurczak pieczony w glazurze z orzechami

4.99 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Bardzo lubimy pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, tym razem dodałam jeszcze glazurę i orzeszki.....i okazało się, że jest w smaku i w wyglądzie fantastyczny :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 2 kg, lub 6 udek + ulubione przyprawy

    glazura :
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżeczki przecieru pomodorowego
    1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
    szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
    3-4 łyżki wody
    oraz :
    2 garści zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w glazurze z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05nwfqi 1. Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na części, posypać ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, czosnek, papryka, ciut chili ), odstawić do przegryzienia smaków przynajmniej na 2 godziny.

    Ułożyć na blaszce lekko posmarowanej olejem i wstawić do pieczenia, podlewać na początku wodą a potem powstałym sosem.

    Przygotować glazurę łącząc ze sobą wszystkie składniki.

    Piec ok. 50-60 minut, na 15 minut przed końcem dwukrotnie posmarować glazurą i posypać orzeszkami.
  • image-07hfhmb 2. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Glazura Kurczak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować