Bardzo lubimy pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką, tym razem dodałam jeszcze glazurę i orzeszki.....i okazało się, że jest w smaku i w wyglądzie fantastyczny :)
2 godz.
Składniki:
1 kurczak ok. 2 kg, lub 6 udek + ulubione przyprawy
glazura :
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki przecieru pomodorowego
1 większy przeciśnięty ząbek czosnku
szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki
3-4 łyżki wody
oraz :
2 garści zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
Kurczak pieczony w glazurze z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytego i osuszonego kurczaka podzielić na części, posypać ulubionymi przyprawami ( u mnie sól, pieprz, czosnek, papryka, ciut chili ), odstawić do przegryzienia smaków przynajmniej na 2 godziny.
Ułożyć na blaszce lekko posmarowanej olejem i wstawić do pieczenia, podlewać na początku wodą a potem powstałym sosem.
Przygotować glazurę łącząc ze sobą wszystkie składniki.
Piec ok. 50-60 minut, na 15 minut przed końcem dwukrotnie posmarować glazurą i posypać orzeszkami.
Komentarze