Kurczak pieczony w marynacie ziołowo-cytrynowej

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka. Soczysty i bardzo delikatny w smaku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    4 ząbki czosnku
    1/2 łyżki suszonego rozmarynu
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1/2 łyżki przyprawy do kurczaka
    sól morska świeżo zmielona (opcjonalnie - do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w marynacie ziołowo-cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Zioła ucieramy w moździerzu lub kruszymy w dłoniach. Wszystkie składniki marynaty (oprócz czosnku) mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Czosnek opieramy, kroimy na połówki i wkładamy do kurczaka. Zamarynowanego kurczaka wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  • 2. Kurczaka pieczemy na rożnie w piekarniku lub na blaszce z rusztem, początkowo 15 minut w 175 stopniach (dolna grzałka+termoobieg) następnie około 1 godzinę i 15 minut w 160 stopniach (grill+termoobieg). Po upieczeniu kurczaka wyciągamy i przed rozkrojeniem pozostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. W trakcie pieczenia możemy podlewać kurczaka wytopionym tłuszczem, lub smarować bejcą z wody z solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Marynata Mięso Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować