Kurczak pieczony w miodzie i sezamie

4.94 (195 ocen)

Słodko ostry kurczak w sezamie, z apetycznie chrupiącą skórką

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    4 ćwiartki z kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi
    sól
    MARYNATA:
    4 łyżki sezamu
    3 łyżki płynnego miodu lipowego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sok z połowy cytryny
    pół łyżeczki pieprzu
    pół łyżeczki curry
    pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

4.94 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w miodzie i sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Posolony kurczak 1. Kurczaka opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo zamykanym pojemniku.
  • Składniki marynaty 2. W miseczce roztrzepałam wszystkie składniki marynaty.
  • Mięso zalane marynatą 3. Marynatą zalałam mięso pilnując, żeby każdy kawałek był dobrze nią otoczony. Pojemnik zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.
  • Mięso przygotowane do pieczenia 4. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.
    Piekłam 40 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20 minut.

Porady

Zamiast ostrej papryki w proszku, do marynaty można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować