Słodko ostry kurczak w sezamie, z apetycznie chrupiącą skórką
Składniki:
SKŁADNIKI:
4 ćwiartki z kurczaka – ja dołożyłam jeszcze dwie piersi
sól
MARYNATA:
4 łyżki sezamu
3 łyżki płynnego miodu lipowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
Kurczak pieczony w miodzie i sezamie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukałam, osuszyłam, posoliłam ze wszystkich stron. Mięso ułożyłam w próżniowo zamykanym pojemniku.
2.W miseczce roztrzepałam wszystkie składniki marynaty.
3.Marynatą zalałam mięso pilnując, żeby każdy kawałek był dobrze nią otoczony. Pojemnik zamknęłam i odstawiłam do lodówki na noc.
4.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam do niego kurczaka, podlałam marynatą.
Piekłam 40 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i dopiekałam jeszcze 20 minut.
Porady
Zamiast ostrej papryki w proszku, do marynaty można dodać świeżą, posiekaną papryczkę chili.
Komentarze