KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Kuchnia meksykańska jest taka kolorowa-czerwona, żółta , zielona i brązowa.Ostra dzięki papryczce chili, słodka dzięki żółtej kukurydzy, czerwona za sprawą fasoli i pomidorów.Zieleni doda kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki.Smak i wyrazistość podkreślą przyprawy.

  • 40 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka
    1 szt. cebuli
    2 ząbki czosnku
    garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki
    pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle
    125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze od Bonduelle
    pomidor
    300 g przecieru pomidorowego a właściwie kawałki pokrojonych pomidorów domowej roboty
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sok z połowy limonki
    1 łyżeczka nasion kolendry
    7 szt. goździków
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka papryki chili
    sól
    pieprz czarny świeżo zmielony
    oliwa do smażenia
    ryż do podania / tortille pszenne
    papryczka chili ( ja nie dodałam)
    świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki kurczak po meksykańsku 1. Przygotowałam składniki.
  • cebula czosnek 2. Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka.
    Dodałam pokrojone ząbki czosnku.
    Lekko posoliłam.
  • kolendra goździki 3. W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam
    nasiona kolendry i goździki.
  • kolendra zmielona 4. Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.
  • przyprawy 5. Wsypałam pozostałe przyprawy.
  • cebula przyprawy 6. Wymieszałam.
  • kurczak 7. Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka.
  • kurczak przyprawy 8. Podsmażyłam go z przyprawami.
  • kukurydza 9. Wsypałam kukurydzę z papryką.
  • kukurydza wymieszana 10. Wymieszałam.
  • fasola czerwona 11. Kolej na czerwoną fasolę.
  • pomidor 12. Dodałam pokrojonego w kostkę pomidora
  • sos pomidorowy 13. i wlałam sok z kawałkami pomidorów.
  • sok z limonki 14. Wlałam sok z limonki.
  • natka pietruszki 15. Przykryłam i dusiłam przez około 10 minut.
    Na koniec wsypałam natkę pietruszki.
    Można jeszcze spróbować i ewentualnie doprawić.
  • kurczak po meksykańsku 16. Wymieszałam i danie gotowe.
    Brakuje w nim ( ale nie ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki.
    Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku.
  • kurczak po meksykańsku 17. Pozostało już tylko ugotować ryż.
    Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować