Kurczak po meksykańsku ostry

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

Tym razem w ruch poszła mieszanka po meksykańsku. Bardzo fajna kompozycja różnych warzyw. Zdecydowałam się na danie jednogarnkowe i wyszły fajne ostre smaki. Propozycja dla zabieganych i zapracowanych gospodyń domowych. Wrzucamy na patelnię i obiad gotuje się sam.

  • 45 min

Składniki:

  • 900 g mieszanki warzywa po meksykańsku
    3 pomidory duże
    750 ml przecieru pomidorowego domowego
    1 szklanka wody
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pierś z kurczaka
    2 łyżeczki ocet balsamiczny
    sól
    3 łyżki oleju rzepakowego
    przyprawa do kurczaka
    ognista mieszanka przypraw
    pieprz chili cayenne
    papryka słodka
    1 szklanka ryżu brązowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po meksykańsku ostry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotuję do miękkości. Pomidory obieram ze skórki wcześniej sparzam. Kroję w kostkę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, sól, pieprz cayenne, ocet balsamiczny, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, olej. Kurczaka w marynacie odstawiam na godzinę im dłużej tym lepiej. Na patelni przesmażam kurczaka, dodaję pomidory pokrojone, mieszankę warzyw, dodaję przecier pomidorowy wlewam etapami w zależności jak będzie się wysmażał. Dolewam wodę jak trzeba. Warzywa duszę około 45 minut. Na końcu doprawiam przyprawą ognistą. Podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mrożonki Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować