Kurczak po chińsku słodko-kwaśny

4.5 (172 ocen)

  • 30 min

na 4 porcje

  • 30 min

Składniki:

  • puszka kukurydzy
    1 łyżka mąki pszennej
    papryka
    łyżeczka startego imbiru
    podwójna pierś z kurczaka
    mała marchewka
    puszka ananasa
    cebula
    3 łyżki ketchupu
    chilli
    łyżka sosu sojowego
    sól
    pieprz
    ocet winny
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni: pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem, opruszyć mąką i obsmażyć.
    Przełożyć do rondla.
  • 2. Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki. Zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.
  • 3. Sos: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
  • 4. Wszystko przełożyć do rondla, dodać ananasa i kukurydzę, zalać sosem i gotować aż sos zgęstnieje.
  • 5. Doprawić do smaku octem innym, solą, pieprzem i chilli.

Porady

Podawać z ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować