Kurczak po chińsku słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni: pierś kurczaka doprawić solą i pieprzem, opruszyć mąką i obsmażyć.
Przełożyć do rondla.
2.Paprykę oraz ananasa pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skórki i pokroić w słupki. Zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości.
3.Sos: sok z ananasa wymieszać dokładnie z sosem sojowym, ketchupem oraz mąką ziemniaczaną.
4.Wszystko przełożyć do rondla, dodać ananasa i kukurydzę, zalać sosem i gotować aż sos zgęstnieje.
5.Doprawić do smaku octem innym, solą, pieprzem i chilli.
Komentarze