Kurczak po chińsku z ryżem basmati - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni z łyżką oleju na średnim ogniu ok. 5 minut po czym przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Na drugiej ( dużej) patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy ok. ¾ opakowania mieszanki chińskiej. Smażymy ok. 10-15 minut.
W międzyczasie stawiamy osoloną wodę na gazie i gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
Podduszonego kurczaka raczej z całą zawartością patelni dodajemy do warzyw. Całość mieszamy. Dodajemy śmietanę, sos sojowy, wyciśnięty sok z limonki, papryczki chilli, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 5 minut aż sos zrobi się gęsty.
Komentarze