Kurczak po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć mąką, posolić wymieszać aby mąka oblepiła całe mięso.
Ryż ugotować w osolonej wodzie.
2.Pieczarki oczyścić , pokroić w plastry.
Imbir, czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki.Gdy warzywa się lekko zrumienią dodać cukier, sos sojowy, koncentrat i wodę. Wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
3.Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim kurczaka aż się zrumieni.
4.Ryż wyłożyć na półmisek tak ,aby środek został pusty.
Pieczarki wyłożyć na środek zostawiając wgłębienie.
Mięso przełożyć do pozostawionego na pierwszej patelni sosu , przemieszać , aby sos je oblepił i wyłożyć na środek półmiska.Posypać natką. Smacznego :)
Komentarze