To wariacja na temat azjatyckich dań, do których pewnie mi jeszcze daleko. Wybrałam mięso z udek kurczaka które są soczystsze niż piersi, ale i one sprawdzą się doskonale.
Składniki:
opakowanie makaronu nori 300 g
350 g mięsa z udek kurczaka
2 szalotki lub cebule dymki
2 marchewki
1 pietruszka
½ papryki żółtej, czerwonej i zielonej
1 szklanka fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej
2-3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 papryczka chili
Sól, pieprz, sos rybny, sos sojowy, płatki chili, pieprz Cayenne
Olej arachidowy lub rzepakowy
Kurczak po „tajsku” z makaronem nori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję na kawałki i marynuję ok 30 minut tzn; solę, pieprzę, dodaje drobno posiekany czosnek i imbir, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne i 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę rybnego (uważamy z solą bo sosy są słone) oraz ½ łyżeczki płatków chilii. Wielkość przypraw zależy od tego jak ostre danie chcemy otrzymać. Następnie marchew, pietruszkę, szalotkę i papryki kroimy na zapałki. Na głęboką patelnię lub wok wlewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy mięso następnie dodajemy pokrojone warzywa i fasolkę. Dusimy ok 3 minut, warzywa powinny być kruche. W tym czasie gotujemy makaron al dente, odcedzony przekładamy do woka aby wszystko razem połączyć.
Komentarze