Oryginalnego przepisu i sposobu wykonania kurczaka po tajsku nauczyłam sie w Tajlandii.
10 min
Składniki:
50 g piersi kurczaka
50 g orzechów nerkowca
30 g grzybów (oryginalnie jelly mashroom - możesz zastępić je pieczarkami)
2 małe papryczki (baby corns)
1/2 biała duża cebula (połówkę cebuli krolimy na 3 a potem znów na 3 lub na 2)
2 łyżki stołowe świeżego szczypioru (paski o długości 2 lub 3 cm)
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
5 g suszonego chilli
1/2 łyżki stołowej sosu sojowego (lub rybnego)
2 łyżki stołowe sosu sosu grzybowego (lub ostrygowego)
1 mała łyżka białego cukru
2 łyżki stołowe oleju
Kurczak po tajsku z orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wlej olej na rozgrzaną patelnię/woka i podsmaż na niej orzechy nerkowca, aż się lekko zarumienią. Następnie zdejmij orzechy z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
2.Do rozgrzanego oleju wrzuć drobno posiekany czosnek i smaż, aż delikatnie zmieni kolor na zloty.
3.Dodaj drobno posiekane kawałki kurczaka delikatnie mieszaj,aż kurczak się usmaży na biały kolor.
4.Dodaj grzyby posiekane w ćwiatki (kawałki grzybów muszą byc w miarę duże ok. 1 cm bo podczas smażenia się skurczą) oraz cebulę (kroimy na 1 mc kawałki) oraz małe papryczki (1 mc kawałki ). Smażymy chwilę energicznie mieszając, a nastepnie dodajemy suszone chilli.
5.Dodaj sos sojowy (lub rybny) i sos grzybowy (lub ostrygowy) oraz jedną małą łyżkę białego cukru - jednocześnie mieszając całą potrawę, aby się nie przypaliła.
6.Dodaj pokrojony szczypiorek oraz usmażone orzechy nerkowca. Mieszaj energicznie przez chwilę aż składniki się wymieszają.
7.Zdejmij spotrawę z patelni. Podawaj z białym lub brązowym ryżem.
Komentarze