Kurczak słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kurczak jest wyśmienity. Z zewnątrz chrupiący a w środku mięciutki.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
    225 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
    1 cebula pokrojona w plasterki
    pół zielonej papryki
    pół czerwonej papryki
    225 g ananasa w kawałkach
    1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
    ryż

    CIASTO:
    125 g mąki
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju roślinnego

    SOS:
    125 g jasnego brązowego cukru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    125 ml octu z białego wina
    2 ząbki czosnku, zmiażdżone
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    6 łyżek soku z ananasa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę pszenna należy przesiać do miski razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia dodać olej i tyle wody, żeby powstało dość gęste, lejące się ciasto (około 175 ml). Olej roślinny wlać do woka i mocno rozgrzać. Zanurzać kurczaka w cieście i smażyć w gorącym oleju partiami.Wyjąć mięso, odstawić i trzymać w cieple. Z woka zlać prawie cały tłuszcz oprócz jednej łyżki i postawić z powrotem na ogniu.Dodać cebulę, paprykę, ananasa, marchewkę i smażyć mieszając, przez 1-2 minuty. Wyjąć i odstawić. Wymieszać składniki sosu i wlać do woka. Zagotować mieszając aż sos zgęstnieje. Gotować przez 1 minutę, po czym wrzucić warzywa. Podawać z ryżem.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za octem może zastąpić go sokiem z cytryny i nie wielką ilością octu z białego wina.Zamiast kurczaka świetnie się też sprawdzi polędwica wieprzowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

image-0jfqxra

To może cię zainteresować