Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem

4.99 (168 ocen)

  • 45 min

Jest to jedno z moich ulubionych dan-pyszne,sycace,orientalne i egzotyczne w smaku a jednak proste do zrobienia.Bez uzytku gotowego sosu ze sloika-polecam sceptykom,naprawde warto:)

  • 45 min

Składniki:

  • porcja na 4-5osob

    1) ok 400g filetu z kurczaka,pokrojonego w kostke ok 2x2cm.
    2) 2 papryki-ja uzylam roznych kolorow-ale uzyjcie dowolnych,wedlug uznania-kostka 2x2cm
    1) ok200g ananasa z puszki,pokrojonego w duza kostke
    2) ok 100ml syropu z powyzszej puszki ananasa-zachowac do sosu.
    4) 4lyzki skrobii kukurydzianej wymieszane z 4lyzkami wody (w miseczce,do zageszczenia sosu)
    5) 2 lyzki cukru brazowego(opcjonalnie moze byc bialy lub miod)
    6) 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego
    7) 3lyzki ketchupu
    8) 3lyzki octu ryzowego lub octu winnego(bialego)-ewentualnie sok z cytryny.
    9) sol,pieprz do smaku
    10) ok 100ml bulionu drobiowego
    11) 1lyzeczka slodkiej papryki,1 lyzeczka ostrej papryki(lub wedlug uznania)
    12) olej do smazenia
    13) ok 2 lyzek skrobii kukurydzianej do panierowania kurczaka.
    14) 1 lyzeczka plaska chinskiej przyprawy pieciu smakow.

    dodatkowo: ryz do podania.
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Kurczak slodko-kwasny po chinsku z ryzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) filet z kurczaka kroimy w kostke,doprawiamy obficie sola i pieprzem,nastepnie mieszamy z dwoma lyzkami skrobii kukurydzianej i przyprawa pieciu smakow,az bedzie dobrze pokryty.(to nie stworzy tradycyjnej panierki,ale oblepi kurczaka,co sprawi,ze zachowa soczystosc i nie wyschnie podczas smazenia).
    2) kurcaka wrzucamy na rozgrzany olej (duzy ogien)w glebokiej patelni i rumienimy z kazdej strony - ok 3-4minut.nastepnie przekladamy do osobnej miski i odstawiamy na pozniej.
    3)w tej samej patelni podsmazamy pokrojona papryke z ananasem ok 2-3min,nastepnie odstawiamy wraz z kurczakiem.
    4)ogien zmniejszamy z duzego na sredni i w tej samej patelni lekko podsmazamy koncentrat pomidorowy wraz z keczupem(ok minuty,uwazamy by nie przypalic)nastepnie dodajemy papryke slodka i ostra(wedlug uznania)brazowy cukier,syrop z ananasa,bulion drobiowy oraz ocet.dobrze mieszamy,az calosc polaczy sie na gladki sos i dojdzie do zagotowania.wtedy dodajemy 4lyzki skrobii kukurydzianej rozprowadzonej w 4lyzkach wody.dobrze mieszamy az sos zgestnieje.
    5) pozwalamy calosci bulgotac ok 5min,nastepnie sprawdzamy smak zeby ewentualnie skorygowac rownowage slodkosci i kwasnosci-wedlug wlasnego jus smaku musimy zdecydowac czy chcemy by sos byl bardziej slodki czy bardziej kwasny.doprawiamy tez sos sola i pieprzem.
    6)kiedy sos ma odpowiednia dla nas rownowage smaku,wrzucamy do niego zpowrotem kurczaka,papryke i ananasa.gotujemy na malym ogniu ok 10min,az kurczak bedzie w pelni gotowy a papryka delikatnie zmieknie.
    7)calosc podajemy na ryzu,ewentualnie udekorowane szczypiorkiem

Porady

1) sos jest glownym bohaterem tego dania,zadbajmy wiec by byl smaczny i odpowiednio doprawiony - oraz miejmy na uwadze,ze nazywa sie slodko-kwasny nie bez przyczyny.:) wiec probujmy go w miare gotowania i ewentualnie dodajmy cukru(lub syropu z ananasa czy octu/soku z cytryny,by uzyskac dobry smak. 2) do sosu mozna dodac takze kukurydze,dla koloru i dodatkowej slodkosci. 3) w sosie mozna uzyc swiezego ananasa-wtedy sos jest bardziej kwaskowy. 4) dla amatorow pikanterii-sos mozna doprawic dodatkowo tabasco:) 5) kurczaka w tym daniu mozna zastapic wieprzowina czy ryba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować