Kurczak słodko-kwaśny z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy dokładnie w papryce słodkiej i odstawiamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy będzie złota dodajemy kurczaka i dalej smażymy.
2.Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i mieszankę chińską, całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy zmielony czosnek, imbir, oraz pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili (jeżeli chcemy, żeby sos nie był zbyt ostry usuwamy z papryczki gniazda nasienne). Dokładnie mieszamy. Dodajemy kurkumę, sól i cukier i dusimy jeszcze około 5 minut.
3.Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do dokładnego połączenia. Dusimy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Gotowy sos posypujemy podprażonymi orzeszkami. Smacznego!
Porady
Kurczak w takiej wersji najlepiej smakuje z ryżem lub z frytkami.
Komentarze