Dla miłośników pikantnego jedzenia. Kurczak w chrupiącej panierce z pikantnym sosem pomidorowym smakuje znakomicie.
45 min
Składniki:
2 filety z kurczaka (w zależności od liczby osób)
100 g chipsów z tortilli (nachos)
25 g płatków kukurydzianych
10 g bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
do smaku: sól, pieprz Cayenne, oregano, czosnek granulowany, bazylia, zioła prowansalskie
2 łyżki oleju
na sos:
1 szklanka ketchupu
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka przyprawy w płynie maggi
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
1/4 łyżeczki przyprawy Cayenne
Kurczak taco z pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pociąć na małe kawałki. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Chipsy, płatki kukurydziane, bułkę tartą i mąkę wkładamy do Bendera i mielimy drobno, po czym przekładamy na talerz i mieszamy z papryką słodka i ostrą, solą i pieprzem Cayenne, oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Kawałki piersi z kurczaka moczymy w oleju a następnie w mieszance, którą przygotowaliśmy.
2.Panierowane kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Sos: Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na 10 minut.Najlepiej jest go przygotować przed rozpoczęciem smażenia.
Komentarze