Moja wariacja polegała na przyrządzeniu tzw. naparu z trawy cytrynowej. Połączenie świeżych warzyw, grzybów mun, kurczaka i wielu innych ciekawych dodatków, sprawiło, że danie wyszło rewelacyjnie.
Dla 4 osób
Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 mała papryka czerwona
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
3-4 szt. grzybów mun
1 papryczka chilli
1/2 opakowania makaronu sojowego
1 mały por
1 opakowanie sosu teryaki
2 łyżki cukru
1 szt. trawy cytrynowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 mały kawałek imbiru
sos sojowy, olej sezamowy
Kurczak teriyaki z naparem z trawy cytrytnowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka usuwamy wszystkie zbędne błonki, myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Następnie przekładamy do miski, zalewamy sosem teryaki i odstawiamy na jakieś trzydzieści minut. Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w julienne, a papryczkę chilli i trawę cytrynową w cienkie plasterki. Trawę cytrynową zalewamy wodą i zagotowujemy. Warzywa i kurczaka wraz z grzybami mun przesmażamy na odrobinie oleju sezamowego i delikatnie zakrapiamy sosem sojowym. Następnie przygotowujemy sos czyli zagotowujemy wodę z cukrem, kiedy cukier jest już rozpuszczony, całość zalewamy sosem sojowym i olejem sezamowym. Do sosu dodajemy napar z trawy cytrynowej, papryczkę chilli i starty imbir. Na koniec sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Makaron sojowy zalewamy gotowaną wodą i odstawiamy na około pięć minut. Gotowy makaron wykładamy do miseczki, na niego układamy warzywa wraz z
kurczakiem, całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Smacznego! :)
Komentarze