Jest to jedno z najsłynniejszych dań kuchni indyjskiej. Wyrafinowana kompozycja przypraw nada kurczakowi aromat i smak, który zachwyci nie tylko konesera egzotycznej kuchni.
Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni lekko rozgrzewamy masło ghee, dodajemy pokrojone w dużą kostkę piersi z kurczaka. Smażymy 2 minuty. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, utarty imbir i drobno pokrojona papryczkę chilli. Całość smażymy do zarumienienia.
2.Następnie wsypujemy przyprawy (kumin, kolendra, kurkuma, słodka papryka, garam masala) i smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem i śmietaną, dodajemy koncentrat pomidorowy i sól, dobrze mieszamy i na małym ogniu gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i świeżo posiekaną kolendrę i pietruszkę. Podajemy z ryżem.
Komentarze