Tak przygotowane kąski z kurczaka smakują świetnie na ciepło i na zimno. Można je zabrać do szkoły lub pracy lub zajadać się nimi przed tv, a także podać je jako imprezowa przekąska.
Kurczak w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, mieszamy. Odstawiamy je, a w tym czasie przygotowujemy ciasto.
2.Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę i zioła prowansalskie i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku rozgrzewamy olej.
3.Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z obu stron. Wykładamy na papierowe ręczniki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z ulubionym sosem np. majonezowo-ketchupowym (mieszamy majonez i ketchup w proporcji 1:1).
Życzę smacznego :)
Komentarze