Kurczak w brzoskwiniach

0 (0 ocen)

Pieczony w słodkim, śmietanowo-owocowym sosie.

Składniki:

  • 1kg pałek z kurczaka
    1 puszka brzoskwiń
    1 duża cebula
    300ml śmietanki 30%
    3 łyżki masła
    ostra papryka
    sól, pieprz

Kurczak w brzoskwiniach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0peg3b2 1. Kurczaka natrzeć przyprawami, zrumienić z każdej strony na maśle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  • image-0cff0u0 2. Na maśle pozostawionym po kurczaku zeszklić posiekaną cebulę. Na mięsie rozłożyć cebulę (razem z tłuszczem) i pokrojone w kostkę brzoskwinie, oprószyć solą i pieprzem. Całość zalać śmietanką wymieszaną z 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń.
  • 3. Piec bez przykrycia ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 220°C. Podawać z ryżem i sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy