Wspaniałe,niebanalne,popisowe danie z kurczaka. Jego unikalny smak i aromat zawdzięczamy świeżym gałązkom estragonu oraz specjalnie skomponowanej mieszance przypraw.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- piersi z kurczaka (podwójne): 2 sztuki
- estragon gałązki: 8 sztuk
- czosnek: 1 ząbek
- sól morska: 4 szczypty
- kardamon mielony: 2 szczypty
- goździki mielone: 2 szczypty
- pieprz czerwony świeżo mielony: 2 szczypty
- cynamon: 2 szczypty
- pieprz czerwony świeżo mielony: 1 szczypta
- natka pietruszki: 1 pęczek
- oliwa z oliwek extra vergine: 0.5 szklanki
- sok z winogron (lub białe wytrawne wino): 0.5 szklanki
Kurczak w gałązkach estragonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kurczaka myjemy,kroimy na 8 filetów.Filety z każdej strony obsypuejmy solą i przyprawami.Wkładamy do miski wraz z gałązkami estragonu i czosnkiem,zalewamy oliwą.Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
2.Rozgrzewamy patelnię,filety wraz z marynatą przekładamy na patelnię.Smażymy z obu stron 5 minut, przykrywamy i dusimy 30 minut,dolewając co 5 minut sok z winogron.Piersi kurczaka podajemy na liściach pietruszki.Jako dodatek można podać konfiturę ze śliwek z nutą cynamonu i goździków oraz pieczone ziemniaki.
Komentarze