Kurczak w gałązkach estragonu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wspaniałe,niebanalne,popisowe danie z kurczaka. Jego unikalny smak i aromat zawdzięczamy świeżym gałązkom estragonu oraz specjalnie skomponowanej mieszance przypraw.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (podwójne): 2 sztuki
    - estragon gałązki: 8 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól morska: 4 szczypty
    - kardamon mielony: 2 szczypty
    - goździki mielone: 2 szczypty
    - pieprz czerwony świeżo mielony: 2 szczypty
    - cynamon: 2 szczypty
    - pieprz czerwony świeżo mielony: 1 szczypta
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - oliwa z oliwek extra vergine: 0.5 szklanki
    - sok z winogron (lub białe wytrawne wino): 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok

Kurczak w gałązkach estragonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierś kurczaka 1. Piersi kurczaka myjemy,kroimy na 8 filetów.Filety z każdej strony obsypuejmy solą i przyprawami.Wkładamy do miski wraz z gałązkami estragonu i czosnkiem,zalewamy oliwą.Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
  • kurczak w estragonie 2. Rozgrzewamy patelnię,filety wraz z marynatą przekładamy na patelnię.Smażymy z obu stron 5 minut, przykrywamy i dusimy 30 minut,dolewając co 5 minut sok z winogron.Piersi kurczaka podajemy na liściach pietruszki.Jako dodatek można podać konfiturę ze śliwek z nutą cynamonu i goździków oraz pieczone ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Soki Oliwa z oliwek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować