8 udek z kurczaka
200 ml pikantnego ketchupu
200 ml rosyjskiej musztardy
2 łyżki sosu balsamicznego
1 papryczka chilli
2 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżeczki świeżo zmielonej, gruboziarnistej morskiej soli
pół łyżeczki cayenne
2 łyżki miodu
sok z jednej pomarańczy
skórka z jednej pomarańczy
4 ząbki czosnku
Ziemniaki:
2 kg ziemniaków podobnej wielkości
4 ząbki czosnku
kilka gałązek rozmarynu
100 g masła
tyle samo kawałków folii aluminiowej ile ziemniaków
1 łyżeczka soli
Kurczak w ketchupowej marynacie i czosnkowe ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę dokładnie myjemy, wyparzamy i osuszamy. Ścieramy z niej skórkę.
Ketchup, musztardę, sos balsamiczny, miód oraz sok z pomarańczy dokładnie łączymy. Doprawiamy posiekaną chilli, cebulą, cayenne, startymi ząbkami czosnku, solą oraz pieprzem.
Mięso dzielimy na dwie części - pałkę i małe udko. Zalewamy marynatą i odkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia gotujemy ziemniaki w skórkach (w osolonej wodzie), aż widelec będzie wchodził dobrze, choć z lekkim oporem. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą.
W misce mieszamy miękkie masło ze startym czosnkiem, posiekanym rozmarynem i solą.
Ziemniaki tniemy na plastry około 0,5 cm nie docinając do końca, każdego wkładamy w łódeczkę z folii aluminiowej i polewamy doprawionym masłem. Układamy na blaszce jeden obok drugiego.
Mięso wyciągamy z marynaty i układamy na blaszce posmarowanej olejem. W obu komorach ustawiamy termoobieg, 180 stopni, w górnej grzanie z góry i tam wkładamy mięso, w dolnej grzanie z dołu i wkładamy ziemniaki.
Pieczemy przez godzinę, następnie zamieniamy blaszki miejscami i dopiekamy czterdzieści pięć minut.
Komentarze