Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy i prosty przepis na pieczonego kurczaka pachnącego pomarańczami i rozgrzewającym imbirem, nadziany ryżem z bakaliami, smaku dopełnia pikantny sos pomarańczowy. Tak jak lubię. Niebanalny smak, ładny wygląd to jego zalety.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,6 kg kurczaka

    Marynata:

    100 ml soku z pomarańczy
    100 ml płynnego miodu
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 ząbek czosnku

    Nadzienie:

    1 torebka ryżu z bakaliami-( rodzynki, żurawina)
    1 winne jabłko
    3 łyżki masła
    Szczypta mielonego cynamonu
    Szczypta mielonych goździków
    Sól i pieprz do smaku

    Sos pomarańczowy:

    1 pomarańcza
    ½ szklanki bulionu drobiowego
    ½ łyżeczki startego imbiru
    ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 goździk
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w marynacie miodowo-pomarańczowej z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myję dokładnie, osuszam ręcznikiem papierowym, przygotowuję marynatę.


    Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.
  • 2. Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.


    Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.
  • 3. Sos pomarańczowy:
    Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.


    Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.


    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Imbir Kurczak Pomarańcze Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować