Łatwy i prosty przepis na pieczonego kurczaka pachnącego pomarańczami i rozgrzewającym imbirem, nadziany ryżem z bakaliami, smaku dopełnia pikantny sos pomarańczowy. Tak jak lubię. Niebanalny smak, ładny wygląd to jego zalety.
2 godz.
Składniki:
1,6 kg kurczaka
Marynata:
100 ml soku z pomarańczy
100 ml płynnego miodu
1 łyżeczka startego imbiru
1 ząbek czosnku
Nadzienie:
1 torebka ryżu z bakaliami-( rodzynki, żurawina)
1 winne jabłko
3 łyżki masła
Szczypta mielonego cynamonu
Szczypta mielonych goździków
Sól i pieprz do smaku
Sos pomarańczowy:
1 pomarańcza
½ szklanki bulionu drobiowego
½ łyżeczki startego imbiru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 goździk
Sól i pieprz do smaku
Miód mieszam z sokiem z pomarańczy, dodaję starty imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowuję i redukuję marynatę do ¼ objętości. Ostudzoną nacieram mięso z każdej strony , posypuję solą i pieprzem, wkładam na całą noc do lodówki.
2.Ryż gotuję z bakaliami do miękkości. Studzę. Jabłko obieram ze skórki, kroję na cząstki, karmelizuję trzy minuty w rondelku na rozgrzanym maśle, łączę z ryżem i bakaliami doprawiam do smaku mielonym cynamonem, goździkiem, szczyptą soli i pieprzu. Nakładam farsz do środka kurczaka, spinam wykałaczką lub zaszywam. Nóżki związuję bawełnianą nicią.
Tak przygotowanego kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam pokrywą i piekę w 175*c przez 1,5 godziny, na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmuję i przyrumieniam skórkę.
3.Sos pomarańczowy:
Z pomarańczy wyciskam sok, łączę z bulionem i startym imbirem, dodaję goździka, zagotowuję zagęszczam mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Kurczaka podaję na półmisku z mieszanką sałat i pomarańczy, przed podaniem na talerzu polewam sosem.
Komentarze