Kurczak w miodzie z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

Mięso na słodko? Czemu nie :) Kurczaka z miodem przyrządzam od kilku lat, a wszystko zaczęło się od skrzydełek w miodzie, przygotowywanych w domu mojej przyjaciółki. Suszone śliwki i kasza gryczana doskonale pasują do tego dania.

Składniki:

  • a) składniki podstawowe z zestawu:

    podwójny filet z kurczaka
    7 - 8 suszonych śliwek
    0,5 szkl kaszy gryczanej

    b) składnik podstawowy dodatkowy:

    1 średnia cebula

    c) składniki robocze:

    3 czubate łyżki miodu
    1,5 łyżki sosu sojowo - grzybowego, np. Tao - Tao
    2,5 łyżki oleju

    d) dekoracja: kilka listków, np. mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w miodzie z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak, cebula, sos sojowy i miód 1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, wykładamy mięso. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, następnie wlewamy sos sojowy i miód, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 - 15 minut.
  • Dodawanie śliwek do kurczaka 2. Smażymy kurczaka do czasu, aż odparuje cały płyn (nie odlewamy go w trakcie przygotowywania potrawy). Kroimy suszone śliwki na pół, większe na 4 części i dodajemy do mięsa, smażąc całość do całkowitego odparowania płynu i miękkości mięsa.
  • 3. Kaszę gryczaną gotujemy al dente, wysypujemy na talerze i na wierzch wykładamy porcje mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować