Mięso na słodko? Czemu nie :) Kurczaka z miodem przyrządzam od kilku lat, a wszystko zaczęło się od skrzydełek w miodzie, przygotowywanych w domu mojej przyjaciółki. Suszone śliwki i kasza gryczana doskonale pasują do tego dania.
Kurczak w miodzie z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej, wykładamy mięso. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, następnie wlewamy sos sojowy i miód, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 - 15 minut.
2.Smażymy kurczaka do czasu, aż odparuje cały płyn (nie odlewamy go w trakcie przygotowywania potrawy). Kroimy suszone śliwki na pół, większe na 4 części i dodajemy do mięsa, smażąc całość do całkowitego odparowania płynu i miękkości mięsa.
3.Kaszę gryczaną gotujemy al dente, wysypujemy na talerze i na wierzch wykładamy porcje mięsa.
Komentarze