Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem

4.5 (144 ocen)

Kurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad!

Składniki:

  • 600 g filetu z kurczaka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
    1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku
    200 g pieczarek
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka chrzanu
    150 ml bulionu
    3 łyżki koperku
    4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
    Pieczone ziemniaczki:
    300 g młodych ziemniaków
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka przyprawy po węgiersku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie chrzanowym z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w plastry ok. 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa i przyprawą do kurczaka po lubelsku. Delikatnie obsypujemy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej z cytryną i bazylią. Wrzucamy kurczaka, podsmażamy. Pieczarki kroimy w plasterki, dodajemy do kurczaka. Dusimy pod przykryciem. Po 10 minutach podlewamy bulionem wymieszanym z śmietaną, chrzanem i posiekanym koperkiem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy przyprawą po węgiersku, skrapiamy olejem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem przez 25 minut w 200*C.
    Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ugotowanym kalafiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować