Kurczak w sosie curry z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Tak pokrojoną pierś doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, pół łyżeczki curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w słupki i gotujemy w bulionie do uzyskania odpowiedniej miękkości.*
2.Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (najlepiej nierafinowany z wyraźnym zapachem kokosa) i podsmażamy na nim kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, a po chwili przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.
Dalej dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, podlewamy jogurtem naturalnym i mlekiem (około 3/4 szklanki), dodajemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryczki chilli oraz łyżeczkę curry.
Wszystko razem dusimy przez chwilę pod przykryciem.
3.Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy do niego ugotowane w bulionie warzywa, mieszamy i gotujemy około 1-2 minut bez przykrycia.
Sos doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby).
Po tym czasie dodajemy do sosu ryż jaśminowy ugotowany w osolonej wodzie, z łyżeczką curry i łezką oleju kokosowego.
Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i gotowe!
Danie podajemy z listkami szałwii lub z ulubioną zieleniną.
Życzę smacznego!
Porady
* Zamiast świeżych warzyw można użyć także dostępnej w sklepach pokrojonej już w słupki, mrożonej włoszczyzny.
Komentarze