Kurczak w sosie czosnkowo-pieczarkowym

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od siostry, zrobił furorę na niejednej imprezie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3szt. pojedynczych filetów z kurczaka
    9 plasterków cienko pokrojonego wędzonego boczku
    500g pieczarek
    1 spory pęczek dymki
    1szkl. śmietany 30%
    1 butelka (0,33ml) sosu czosnkowego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Kurczak w sosie czosnkowo-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w kawałki. Z jednego filety wychodziły mi 2 szt. Posolić, popieprzyć.
  • 2. Każdy kawałek owinąć plastrem boczku. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Na patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. (Nie kroić w plasterki, pieczarka ma być wyczuwalna w sosie). Pod koniec smażenia dodać posiekaną dymkę. Chwilę podsmażać.
  • 4. Wlać sos oraz śmietanę, zagotować. Doprawić do smaku. Zalać mięso.
    Zapiekać 40min. w 180stopniach.

Porady

Mięsko pysznie smakuje z sałatką z sałaty lodowej i ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować