Kurczak w sosie lipowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Studiuję filologię angielską. Moją pasją są podróże, fotografia i kulinarne eksperymenty.

  • 30 min

Składniki:

  • ● podwójny filet z kurczaka
    ● curry
    ● ostra mielona papryka
    ● biały mielony pieprz
    ● torebka herbaty lipowej
    ● łyżka oleju
    ● łyżka miodu
    ● woreczek ryżu

Kurczak w sosie lipowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Nacieramy curry, papryką i pieprzem. Posypujemy herbatą.

  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy mięso. Wlewamy ok. 250 ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 3. Dodajemy miód, mieszamy i dusimy jeszcze ok. 6 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Porady

RADY Pauliny Lorek Zamiast miodu można dodać 3 łyżki keczupu. Kurczak świetnie smakuje z duszonymi warzywami lub surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy