Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pozycja obowiązkowa latem w moim domu

  • 20 min

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    pęczek pietruszki
    pęczek koperku
    pęczek szczypiorku
    250 ml śmietany
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    mix ulubionych sałat (u mnie sałata liść dębu i czerwona strzępiasta)
    pomidorki koktajlowe
    krem z octu balsamicznego
    młode ziemniaki

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przyprawiamy go solą i smażymy po ok. 4 min. z każdej strony aż się zarumieni.
  • 2. Natki drobno siekamy. Gdy kurczak się zarumieni wlewamy na patelnie śmietanę, wsypujemy natki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy razem przez ok. 5 min.
  • 3. Jako dodatek można podać młode ziemniaki z koperkiem oraz sałatę z pomidorami polaną kremem z octu balsamicznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy