Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą

0 (0 ocen)

Najprostsze dania to najsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja.

Składniki:


  • 2 filety z kurczaka
    200ml śmietanki 30%
    6 dużych pieczarek
    3/4 łyżki białej gorczycy
    papryka słodka, papryka ostra
    3 gałązki natki pietruszki
    sól, pieprz
    olej

Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą: soli, pieprzu, papryki słodkiej i papryki ostrej. Dodajemy również gorczycę. Podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody.
  • 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje.
  • 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy