Kurczak w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Uważam, że najlepiej pasuje do delikatnej surówki u mnie Marchewka z groszkiem oraz ryżu bądź ziemniaków.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka mąki
    olej
    2 łyżki koperku
    zioła prowansalskie, sól, pieprz

Kurczak w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Gdy kurczak będzie dobrze podsmażony dodać do niego cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie na patelnię wlać śmietankę i koperek. Gdy sos się zagotuje zagęścić go mąką i przyprawić. Sos gotować jeszcze chwilkę, aby zgęstniał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy