Aromatyczny i mocno serowy kurczak. Po domu roznosi się zapach czosnku, sera i bazylii.
Składniki:
0,6 kg udźca z kurczaka
Przyprawa do mięsa
2 ząbki czosnku
Cytryna
Świeża bazylia
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Sos serowy:
150 g serka topionego
50 g śmietany 12%
150 ml bulionu
Świeża bazylia
Sól
Pieprz
Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana natka pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Po marynowaniu skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180*C.
Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią.
Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut.
Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Komentarze