Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

0 (0 ocen)

Aromatyczny i mocno serowy kurczak. Po domu roznosi się zapach czosnku, sera i bazylii.

Składniki:

  • 0,6 kg udźca z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    2 ząbki czosnku
    Cytryna
    Świeża bazylia
    Natka pietruszki
    Oliwa z oliwek
    Sos serowy:
    150 g serka topionego
    50 g śmietany 12%
    150 ml bulionu
    Świeża bazylia
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie mięsa 1. Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana natka pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Po marynowaniu skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180*C.
    Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią.
    Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut.
    Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Sery Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować