Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

To jest pierwsza potrawa jaką kiedykolwiek przygotowałam.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 puszki ananasa
    1/2 soku z ananasa
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 papryki
    sos sojowy
    1 - 2 torebki ryżu długoziarnistego
    1 mała marchew
    mąka ziemniaczana
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy i odcinamy resztki tłuszczu i zbędne części. Resztę kroimy w kostkę ok. 2 cm i wrzucamy do miski. Oprószamy solą i pieprzem. Całość zalewamy połową soku z ananasa i doprawiamy sosem sojowym. Odstawiamy żeby smaki się "przeżarły".
  • 2. W między czasie kroimy marchew i paprykę w słupki, ananasa w kostkę i odsączamy kukurydzę. Na rozgrzanego woka lub inną patelnie, na mały ogień wrzucamy samego kurczaka (można dodać odrobinę oliwy lub oleju).
  • 3. Naszą zalewę od kurczaka zaprawiamy 2 - 3 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, aby zagęścić sos. Wlewamy wszystko do naszego smażącego się kurczaka. Dodajemy warzywa i ananasa. wszystko dusimy pod przykryciem ok 15 - 20 min.
  • 4. Najlepiej jest próbować co jakiś czas czy nasz kurczak nie jest "gumiasty" lub surowy i czy warzywa są już miękkie. Jeśli sos wyjdzie nam za rzadki dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, jeśli za gęsty dolewamy odrobinę wody i dokładnie musimy wszystko wymieszać.
  • 5. W między czasie gotujemy ryż zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Potrawkę podajemy na ryżu lub w jego sąsiedztwie.

Porady

Aby tłuszcz nie pryskał na patelni należy przed jej rozgrzaniem posypać ją niewielką ilością soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować