Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (158 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam orientalną kuchnię!

  • 45 min

Składniki:

  • 500 gram piersi kurczaka
    5 plastrów ananasa z puszki
    pół szklanki soku z puszki ananasa
    1 czerwona papryka
    słoiczek pędów bambusa
    2 marchewki
    1 dymka ze szczypiorkiem
    papryczki chili
    2 cm imbiru
    4 łyżki sosu sojowego
    4 łyżki sosu teryiaki
    sok z połowy limonki
    szczypta soli
    4 łyżki sosu słodkiego chili
    pieprz
    panierka/ tempura chińska do kurczaka lub bułka tarta
    olej sezamowy
    makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu.
  • 2. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą.
  • 3. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut.
  • 4. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość jeszcze 5-6 minut, dodajemy szczypior i gotowe.
  • 5. Podajemy z makaronem. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut aż zmięknie. Doprawiamy łyżką sosu teryiaki. Dodajemy szczypior i gotowe. Smacznego!!

Porady

Kurczaka można zastąpić piersią indyka lub wołowiną, będzie równie pysznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować