Dzisiaj na warsztat wrzucam kurczaka. I to na bogato! W sosie słodko kwaśnym. Tak trochę po chińsku ;) Idealny na obiad. Doskonały na kolację. Uwielbiany przez znakomitą większość.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczamy pierś kurczaka, odkrawamy odpowiedni kawałek imbiru, przygotowujemy czosnek, sos sojowy, mąkę i olej do smażenia.
2.Przygotowujemy marynatę. Imbir i czosnek drobno siekamy i łączymy z sosem sojowym.
3.Kurczaka kroimy w paski i zalewamy marynatą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 15 minut /można zamarynować kurczaka dzień wcześniej/.
4.Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i dokładnie obtaczamy w mące.
5.Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Smażymy kawałki kurczaka porcjami, do uzyskania złotego koloru.
6.Usmażone kawałki kurczaka ostawiamy w ciepłe miejsce.
7.Przygotowanie sosu słodko-kwaśnego:
Przygotowujemy cukier, sok z ananasów, ocet ryżowy, przecier pomidorowy oraz rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
8.Na rozgrzanej patelni karmelizujemy cukier. Pamiętajmy, że nie można go mieszać!
9.Gdy cukier się skarmelizuje dolewamy sok z ananasów i mieszamy, żeby sos stał się jednorodny.
10.Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy całość.
11.Dolewamy ocet ryżowy i zmniejszamy moc kuchenki pod sosem na minimalny poziom.
12.Przygotowujemy plastry ananasa, warzywa /paprykę, marchew i szalotkę/ oraz pędy bambusa.
13.Plastry ananasa kroimy w niewielkie kawałki. Cebulkę i marchew obieramy. Paprykę oczyszczamy pozbawiając ja gniazd nasiennych. Szalotkę tniemy w drobna kostkę a marchew, paprykę i pędy bambusa w niewielkie słupki.
14.Ponownie zwiększamy moc palnika pod sosem i jeśli wydaje się nam zbyt rzadki – dodajemy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Dodajemy paprykę, szalotkę oraz marchew. Dusimy całość 1-2 minuty.
15.Dodajemy pokrojonego ananasa i pędy bambusa.
16.Dorzucamy do sosu usmażonego wcześniej kurczaka. Sos z warzywami i mięsem podgrzewamy jeszcze 2 minuty /do czasu osiągnięcia przez mięso odpowiedniej temperatury/.
Komentarze