Przygotuj:
500g piersi z kurczaka
2 cebule
2 pomarańcze
ok. 300-350 ml bulionu drobiowego
małą śmietanę 12% lub jogurt naturalny
estragon (im świeższy, tym lepszy, u mnie niestety aktualnie suszony)
papryka w proszku
Kurczak w sosie pomarańczowo-estragonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy mięso (myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem) odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.W czasie kiedy mięso w lodówce chwyta smak, obieramy i kroimy cebulę. Obieramy pomarańcze i wyciskamy z nich sok. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kurczaka. Nie traktujmy go jednak zbyt mocno ogniem, bo później i tak będzie duszony w sosie. Po usmażeniu wyjmujemy kurczaka z patelni, a na pozostały po nim tłuszcz wrzucamy cebulę, która pięknie nam się podsmaży i nabierze wyjątkowego smaku. Po kilku minutach wlewamy bulion. Najprościej oczywiście rozpuścić kostkę rosołową, ale najprościej nie oznacza najzdrowiej. Proponuję w jakieś wolne sobotnie popołudnie ugotować bardzo esencjonalny rosół z dużą ilością warzyw i mięsa, a następnie zamrozić go w niewielkich pojemnikach. I użyć go właśnie przy okazji tej potrawy. Do bulionu dodajemy usmażonego kurczaka i sok z pomarańczy.
3.Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oczywiście grubo posiekanym (jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami świeżego estragonu) bądź roztartym w dłoniach (dzięki rozcieraniu ziół w dłoniach wydobywamy ich cudowny aromat) estragonem. Na koniec dodajemy śmietanę, podgrzewamy wszystko tak długo, by sos nieco zgęstniał, czyli jakieś 7-10min.
4.Podajemy z makaronem, w moim przypadku padło na farfalle, posypane bruschettą.
po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/
Komentarze